Litteratur

tips på vattenrelaterad litteratur 


Boktips

*  Markeringen visar att boken finns för utlåning till föreningens medlemmar.



Det levande vattnet – Om Viktor Schauberger och en ny teknik att rädda vår livsmiljö


ISBN 91-7118-556-9

Författare:  Olof Alexandersson

Vår livsmiljö är hotad

Luften, vattnet och jorden håller på att fördärvas. Skadorna visar sig överallt. Nedsmutsning, förgiftning, råvaruutplundring bryter ner livsprocesserna och förstör energikällorna. Skogen dör. Födan förstörs. Livskvalitén avtar. Det ser vi dagligen, det vet via alla – även de som suger ut och de forskare som ”tänker en oktav för lågt” i fråga om naturens sätt att arbeta och inte ser hur vi närmar oss en energikris av oanade mått.

”Ett nytt sätt att känna för naturen börjar arbeta sig fram i vår tid. Detta kommer också att kräva ett nytt sätt att forska. Det finns redan en tradition på detta område fastän den hittills mest stuckit upp huvudet. I denna tradition har Viktor Schauberger sin plats. Det kan vara på tiden att se efter vad det finns för värdefullt att hämta också hos de utstötta och hos kättarna”. 

Kerstin Anér, fil doktor, f.d. statssekreterare

Som själv är inriktad på forskningens politiska ansvar, om detta försök att med Schauberger som portalfigur teckna bilden av en ny teknik, vars huvudprincip är samarbete med naturen.

”Boken är en flammande appell, ett rop om att vi skall vakna upp ur vårt tekniska dagdrömmeri.”
P A Atterbom i Jaktmarker och Fiskevatten

*  Dricksvatten mineraler och mineralbalans (Boken är skriven på engelska)

Betydelse, Hälsosignifikans, Försiktighetsåtgärder


ISBN 978-3-030-18033-1 Andra upplagan

Redaktör: Ingegerd Rosborg, Tekn. Dr. Dricksvattenmineraler och hälsa, medlem i Vattenakademin                                                       
Med-redaktör: Frantisek Kozisek, Tjeckien (WHO:s sakkunnige i Dricksvattenmineraler och hälsa)

Efter den framgångsrika första upplagan av denna bok om dricksvattenkvalitet och hälsa, sätter denna nya upplaga ännu mer fokus på vikten av mineraler i dricksvatten. Den innehåller nytt vetenskapligt material och presenterar ytterligare studier om de negativa hälsoeffekterna av avsaltat dricksvatten, omvänd-osmos-behandlat. De olika hälsomyndigheterna som arbetar med dricksvatten varnar alla för ohälsosamma beståndsdelar, samt element som orsakar korrosion eller avlagringar på rör och installationer. Men dricksvatten kan också ge en betydande del av det dagliga mineralintaget, särskilt gäller detta för äldre och barn, eller andra som riskerar att få brister på grund av ohälsosamma matvanor eller svält. Således presenteras ett holistiskt synsätt på dricksvatten i denna bok och omfattningen utökas från gränsvärden för oönskade ämnen till önskvärda hälsosamma intervall för essentiella mineraler. Näringsämnenas funktion i kroppen, symtom på brist och tänkbara hälsoproblem vid överbelastning samt fördelar med mineraler från dricksvatten presenteras. Boken erbjuder en värdefull resurs för hälsoutvärdering av dricksvatten, för både privata brunnsägare, offentliga vattenproducenter och hälsomyndigheter.

Droppar av vatten – Droppar av år


ISBN 91-1-843012-0, 978-91-1-843012-1

Författare:  Rolf Edberg

Ur vandringen under några vårliga vattenveckor växer en bred framställning av vattnet som kosmisk och planetarisk företeelse, som livets vätska, sakral men missbrukad. Det står rymd över skildringen av hur nya grenar av mänskliga insikter låter oss ana hur krafter ur galaxernas djup verkar på organismerna genom vattnet i deras celler och leder oss ut i trevanden att möta andra planetariska civilisationer vid rymdens vattenhål. Doppar av vatten, droppar av år formar sig till en Vattnets Höga Visa, utan något riktigt motstycke i vår litteratur

* Pengar – På planetens villkor


ISBN 978-91-9770999-0-3

Författare:  Åsa Brandberg, Tidigare medlem i Vattenakademin

En liten bok som bränner i fickan. För nog är det gott att veta att det fortfarande finns kritiker av dagens ekonomiska system, där räntan för med sig de mest absurda konsekvenser. Här är argument och analys samlade på ett lättillgängligt sätt. Förvisso finns det många alternativa tankar om lösningar. I bokens avslutande del låter författaren oss få del av den vision som hon och andra bär. Aningen omskakande är det. Men å andra sidan, är dagens system realistiskt utifrån våra önskemål om en hållbar, ekologisk, social och demokratisk utveckling?

"Läs och låt tankarna flöda!" Birger Schlaug, Före detta språkrör för Miljöpartiet och riksdagsledamot

"Något av det svåraste som finns är att upptäcka och problematisera de till synes självklara villkoren vi lever under. Som luften vi andas eller tyngdlagen som håller oss på jorden. Att vissa villkor är människotillverkade, som penningsystemet, förändrar inte saken.

Att tänka utanför det man tror är givet innebär en väldig kraftansträngning. Man måste, som Atlas, under en tid bära hela himlavalvet själv. Som uppfinnare eller konstnär måste man håla ett antagande i luften länge, pröva effekterna av det, vrida på det, känna intuitivt, resonera logiskt och använda båda hjärnhalvorna i försöken att förstå och eventuellt tänka om.

Få är mäktiga dessa krav, men Brandberg har enligt min mening gjort en av de viktigaste och mest genomträngande försöken att få oss att lyfta oss i håret och se hur vi ska komma vidare." Anders Linder, Artist och tidigare medlem i Vattenakademin

* Ragnarök eller världens chans – Om hotade livsvillkor och nya möjligheter.


ISBN 91-971870-8-9

Författare: Antologi av tidigare medlemmar i Vattenakademin

Hoten mot mänsklighetens existens på jorden tornar upp sig. Ozonhål vidgas, regnskogar huggs ner, jordar utarmas, oljan sinar, den ekonomiska makten överförs till transnationella företag och terrorismen trappas upp.

Politikerna verkar inte inse situationens allvar. De fortsätter med små taktiska reformer och blundar för det som allt fler förstått; att det krävs en grundläggande attitydförändring för att bemästra situationen. Den profitdrivna dogmen om ekonomisk tillväxt leder obönhörligen till global katastrof när resurser som tidigare generationer kunnat tillgodogöra sig i rikliga mått, helt sonika tar slut.

I denna antologi framträder ett tjugotal trovärdiga vittnen som varnar för ett förestående Ragnarök, om vi inte drastiskt ändrar vårt handlingsmönster. När ändliga resurser töms kommer resterna att bli föremål för en huggsexa där terrorn som världen hittills sett kommer att likna dagis. Om inte ränteekonomi och otyglad ekonomisk tillväxt förpassas till historiens sophög, kommer mödosamt förvärvade värden, som demokrati och rättvisa, att hamna där.

Enligt bokens författare finns det flera utvägar. Låt människorna själva bygga en reell, stark och praktisk fungerande demokrati! Inför lokala penningsystem som förhindrar spekulation med pengar! Ta lärdom av hur naturen fungerar och odla utan att förstöra mark och vatten. Denna bok ger inte bara röst åt människornas ångest. Den beskriver också olika metoder för att kunna överlämna en bättre värld år våra barn.

Även efter läsningen av antologin RAGNARÖK – ELLER VÄRLDENS CHANS vilar nog mänsklighetens öde fortfarande i händerna på maktsugna politiker och profithungriga företag. Men hoppet och chanserna har ökat, att medkänsla och förnuft ska ta över som drivkraft för mänsklig odling - den som betyder livsfrämjande kultur och mänsklig tillväxt.

Magnus Hellbom.

Ordförande i SET, Stockholmsföreningen för ekologisk teknik.

 

Vattnet på Gotland – Anteckningar om vattenhanteringen på ön.


ISBN 9 185 716 456

Författare: Karl Henning Bergström

Tillgången på friskt vatten har i alla tider varit en förutsättning för kulturellt och tekniskt framåtskridande. För Gotlands del har mycket hänt sedan sekelskiftet 1900.

Från enkla förhållanden med vattenhämtning i spridda brunnar och primitiva avloppsutsläpp, har en gradvis utveckling skett med allmänna anordningar, inledningsvis för Visby och därefter för stora delar av landsbygden.

Från flera hushåll har ett stort intresse visats för en sammanställning av hur Gotlands VA-frågor lösts. Mot denna bakgrund har ingenjör Karl Henning Bergström under lång tid lagt ner ett betydande forskningsarbete för att dokumentera utvecklingen. K H Bergström, som sedan början av 1950-talet arbetat med VA-frågorna här på ön, har genom sitt omfattande engagemang kunnat skaffa ett grundligt perspektiv på frågorna bakåt i tiden. Han har därtill kunnat foga faktauppgifter från nyare skeenden, vilka härrör från den tid han medverkat i de olika problemlösningarna för öns vattenförsörjning och avloppshantering.

* Vatten – Rättighet eller handelsvara?


ISBN 91-89483-25-1

Författare:  Ann-Christin Sjölander Holland

”Med en sällsynt skarpsynthet och berättarglöd lyckas Sjölander Holland förmedla ett viktigt inlägg i en mycket angelägen fråga”.

Piteå tidningen

Det sägs att vatten är en rättighet, men verkligheten ser annorlunda ut. En handfull gigantiska företag skaffar sig allt större makt över vattnet i världen. De som drabbas är de fattigaste i syd som inte anses vara kommersiellt gångbara.

Mäktiga män i de internationella intuitionernas tjänst: Världsbanken, IMF och WT, är invävda i ett nätverk med vattenföretagen – med en central sak på dagordningen – att privatisera vattnet.

I Cochabamba i Bolivia protesterade den lokala befolkningen mot privatiseringen och de orimliga avgiftshöjningarna. De vann mot de multinationella företaget. Men privatiseringarna sker inte bara i syd. De stora globala vattenföretagen har numera rättigheterna, inte bara i Shanghai, Buenos Aires, Manila och Johannesburg – utan också i Norrtälje.

”I sina bästa stunder påminner Sjölander Holland om Naomi Klein. /--/ Frågan är om inte ”Vatten” snart hade sålts i alla västvärldens boksidor, ifall hon varit engelsk-språkig? ”

Helsingborgs Dagblad

”Lättläst och skriven nästan som en skönlitterär bok”

                                                                                                                                                              Offensiv

Vatten


ISBN 978-91-27-11515-6

Författare: Staffan Michelson

”Allt har sitt ursprung i vatten” menade den grekiske filosofen Thales på 500-talet f.Kr. Antikens badhus, fontäner och akvedukter har lämnat outplånliga spår. Men hur kopplades uppfinningarna till den mindre kända rättsliga utvecklingen? Vem ägde och bestämde över vattnet? Och hur löstes konflikterna?

Med fokus på antikens Grekland och Rom följer Staffan Michelson vattnets historiska betydelse för livskvalitetens och rättens framväxt. För fattaren visar också hur lärdomar från antiken kan bidra till lösningar på dagens globala vattenkonflikter.

Vatten är en både allmänbildande och spännande kulturhistorisk resa. Boken är rikt illustrerad med vackra fotografier tagna av Lena Michelson.

”Det känns hela tiden stimulerande att följa Staffan Michelson på hans vandring i den antika världens vattenbyggarkonst och vattenrätt”. Ur Sture Linnérs förord

 

Mästermyr När Gotland hade vatten


ISBN 9789187267277
Författare Eva Sjöstrand 
Det här är berättelsen om Mästermyr sedan urminnes tider ett omfattande sjölandskap på södra Gotland, del av en farled tvärs över ön. Fornborgar ligger som ett pärlband kring myren, marken har gömt några av vårt lands finaste fornfynd. 
I början av 1900-talet beslutade sig markägarna för att dika ut, ett kostsamt företag som delade bygden. I sju år grävde hundratals rallare två mil kanaler - för hand. Träsken tömdes, fisk och fågel försvann. Landskapet förändrades. Vattnet, som så väl behövts idag, strömmmade ut i Östersjön.